Què és una doula?

La doula: recolzament de dona a dona

La doula és la persona que informa, ajuda i acompanya el procés vital de la maternitat. En molts països europeus és una figura habitual i fins i tot està coberta per la seguretat social; a Espanya encara no està reconeguda oficialment com a professió.

No és personal sanitari, no és una llevadora ni fa la seva feina, no atén parts, no fa tactes, no fa tractaments, no fa diagnòstics, no realitza teràpies.

Quin és el seu paper?

La doula ha d’estar informada i actualitzada, ja que ha d’informar, si la família ho sol·licita, per poder decidir lliure i conscientment. La doula no aconsella ni intervé en les decisions de la família. No jutja cap decisió: acompanya i recolza. I ho fa en tot tipus de parts, respectant el que vol la família i, sobretot, la dona embarassada.

La dona: protagonista de la seva maternitat

La doula es pot especialitzar en diferents moments de la maternitat: preconcepció, infertilitat, embaràs, part, postpart, dol gestacional.

Un dels objectius de la doula és que la dona que acompanya, i també la família, es faci protagonista de la seva maternitat donant-li tota la confiança que necessita.

Hi ha estudis que demostren que el recolzament emocional de la doula a la família té beneficis durant el part: la reducció en un 50% de cesàries, un 40% en l’ús de fòrceps, un 60% de l’ús d’epidural o que escurça en un 25% la duració dels parts.

Tot això, combinat amb una bona assistència sanitària, per suposat. (“A Doula Makes the Difference” per Nugent, Mothering Magazine, March-April 1998).

Com trio la meva doula?

Per triar una doula es poden tenir en compte diverses qüestions: com treballa, quant cobra, si té disponibilitat per la data prevista del part, la seva formació i el feeling que té la família amb ella.

Per què estar acompanyada?

Una possibilitat és si vivim lluny de la família i no tenim el recolzament que necessitem. Però no només això.
Entre la doula i la mare es crea una continuïtat, establint una relació de confiança, de complicitat i d’intimitat que dóna seguretat a la futura mare. Més tenint en compte que:

 • Rarament la mare coneix la llevadora que assistirà el seu part.
 • Rarament la mateixa llevadora està present durant tot el part.
 • Si l’embaràs el porta un ginecòleg, poques vegades aquest està present en els primers moments del part, només hi assisteix al final.
 • En el postpart, la mare veu diversos professionals, que no tenen connexió entre ells, i que ella no coneixia anteriorment.
 • El postpart: una època clau

  El postpart és un moment crític a la vida d’una dona. El cansament, les hormones, les inseguretats i la recuperació física porten a la nova mare a un estat de fragilitat.
  Amb una doula acompanyant, es viu el naixement del nadó, i la implantació de la lactància, d’una manera molt més fluïda i relaxada.

  El fet que entre la mare i la doula s’hagi creat un ambient de confiança previ, dóna molta seguretat a la mare i l’ajuda a viure aquestes setmanes acceptant i sobreposant-se als canvis.